Selecteer een pagina

Veel akkerbouwers en veehouders maken al gebruik van de kaarten in FieldScout, een tool die op basis van satellietbeelden snel inzicht geeft in de verschillen in groei van gewassen en de bodemgesteldheid. De afgelopen maanden heeft het team van BioScope hard gewerkt om het programma te updaten en er worden nieuwe functionaliteiten toegevoegd zoals een benchmark en een beregeningssignaal.

Benchmark
De functionaliteit Benchmark vergelijkt de groei in biomassa en het stikstofgehalte van gewassen op een bepaald perceel met die van andere percelen. ‘Hiermee is in één oogopslag duidelijk hoe het perceel presteert ten opzichte van andere’, vertelt dataspecialist Jeroen Verschoore van BioScope. De vergelijkingstool geeft een overzicht van alle biomassa en stikstofbeelden van percelen, die de gebruiker zelf selecteert. Men kan een vergelijkingslijst instellen op basis van groepen als gewassen, rassen of naamgeving evenals een periode voor de vergelijking. Daarbij wordt rekening gehouden met de poot- of zaaidata en het moment van de oogst. Verschoore: ‘Deze aanvullende functie is dus heel handig voor ondernemers en adviseurs, bij het zoeken naar de oorzaak van verschillen tussen percelen die ontstaan in bodemstructuren of gewassen’.

Beregeningssignaal
Een andere nieuwe functionaliteit die wordt geïntroduceerd is het beregeningssignaal. Hiermee kunnen ondernemers heel gericht hun percelen beregenen: alleen waar en wanneer dat nodig is. Door efficiënt te beregenen kan de teelt geoptimaliseerd worden: te vroeg beregenen zorgt immers voor onnodige kosten voor brandstof, arbeid en water en te laat of te veel beregenen zorgt voor opbrengstverlies. Het  beregeningsadvies van BioScope is gebaseerd op geo-data, bodemvocht, gewas, bodemtype, gecombineerd met de weersvoorspelling. Per perceel ontvangt de gebruiker een bericht als er beregend moet worden.

Abonnementen Basis, Pro en Pro HD
Het FielScout abonnement voor starters is voor de eerste 10 hectare gratis. In het basisabonnement zijn alle gekalibreerde biomassa- en stikstofkaarten en de benchmark inbegrepen. Gebruikt u de app op uw smartphone dan kunt u uw live locatie makkelijk volgen en eventueel de spuit/strooibreedte op schaal instellen. Ter plekke kunt u notities en foto’s toevoegen met geotag, zodat u later makkelijk precies kunt zien op welke plek wat aan de hand was.
Bij een upgrade naar Pro, krijgt u meer precisie met geoptimaliseerde kaarten omdat de satellietbeelden handmatig gecontroleerd worden. Kiest u voor Pro HD dan krijgt u, naast de handmatige controle, beelden van HD kwaliteit in een hogere frequentie en resolutie. Elk abonnement is eenvoudig uit te breiden met een bodemzonekaart of het beregeningssignaal.