VanBoven van BioScope voorspelt met behulp van drones de oogst van vollegrondsgroenten. Hierdoor sluiten vraag en aanbod beter op elkaar aan.
Het resultaat? Korte ketens, eerlijke prijzen en minder verspilling.

De uitdagingen van een broccoliteler

De oogst van broccoli kent twee belangrijke uitdagingen: de lastige voorspelbaarheid van het oogstmoment en de grote variatie in de rijpheid van de schermen. Operationeel betekent dit veel planning van mensen en twee tot drie oogstrondes. BioScope biedt met VanBoven een dienst speciaal ontwikkeld voor oogstprognose. Dit levert een beter inzicht in de maatsortering binnen een perceel en een optimalisatie van het oogstmoment, ook tussen percelen.

De broccoliteelt is een relatief korte teelt. Met name het begin en het uitgroeien van de schermen kan nogal grillig verlopen. VanBoven helpt telers met het tijdig en precies voorspellen van het oogstmoment. Met behulp van drones brengt VanBoven de grootte van de broccolischermen in kaart waardoor in één oogopslag de variatie in product bepaald kan worden. Met behulp van groeimodellen wordt daarmee het ideale oogstmoment vastgesteld, binnen het perceel maar ook tussen percelen. Afhankelijk van de marktafspraken kan er één of meerdere keren geoogst worden.

Hoe werkt het?

Onze voorspellingen werken per perceel en plantdatum. Wij brengen de percelen precies in kaart. Op basis van het ras en het weer, worden dronevluchten per perceel gepland en wordt binnen 24 uur de data aan telers beschikbaar gesteld. De kaarten met verwachte oogstdatum en maatsortering zijn eenvoudig te delen met collega’s.

Meer weten?

Doe ook mee met de VanBoven oogstprognose van BioScope.
Neem contact op met Arnout Goeman of Tamme van der Wal.