Selecteer een pagina

Boeren kunnen de groei van hun gewassen nu volgen op hun smartphone

Wageningen 11 juni 2020 – BioScope introduceert een nieuwe app waarmee de groei van gewassen heel eenvoudig te volgen is. De app heet FieldScout en helpt akkerbouwers, veehouders, bollentelers en vollegrondstuinders met hun dagelijks werk. Percelen bouwland en grasland zijn nu makkelijk op je smartphone te scouten, middels actuele gewasmonitoringskaarten gebaseerd op satelliet- en dronebeelden.

Tamme van der Wal, directeur van BioScope: ‘Precisielandbouw moet je juist dichterbij je gewas brengen. Achter een computerscherm lijkt een biomassakaart voor veel boeren nog wat abstract. Hoe anders is dat als je de kaarten bij je hebt in het veld. De app vertelt je precies waar het gewas achterblijft en waar de groei juist goed gaat. Je loopt of rijdt gemakkelijk naar de plek op je perceel waar je volgens de app afwijkingen ziet. Dit bespaart tijd en draagt bij aan het optimaal gebruik van middelen en meststoffen. Beter inzicht zorgt voor de beste opbrengst.’  Ook kan men tijdens het scouten van de percelen eigen aantekeningen en foto’s toevoegen.

Via de app kunnen actuele informatiekaarten gedownload worden om gewassen gedurende het seizoen te volgen. Zoals bijvoorbeeld de scoutingkaart die het verschil in de ontwikkeling van biomassa binnen een perceel laat zien over een periode. Ook kun je de kaarten gebruiken om bijvoorbeeld handmatig je doseringen aan te passen. Van der Wal: ‘Vergelijk het met een navigatie-app op je smartphone: Doordat de app laat zien waar je op dat moment bent, kun je ook zonder het gebruik van taakkaarten tijdens het rijden zelf variëren met middelen of meststoffen. Niet iedereen wil gelijk een zelfrijdende auto, maar sneller op je eindbestemming zijn wil iedereen wel. Zo kun je deze app ook gemakkelijk gebruiken. Je zit zelf aan de knoppen en bepaalt met behulp van onze app de juiste dosering.’

FieldScout is gratis te downloaden voor Android in de Play Store en voor de iPhone in de App Store. Een aantal functies is direct gratis te gebruiken zoals de hoogtekaart en de prestatiekaart die inzicht geeft in de verschillen binnen het perceel van een jaar eerder. Het gebruik van de app is ook te combineren met een BioScope-abonnement en teeltregistratieprogramma’s  Akkerweb en Dacom Cloudfarm.

In 2019 bundelden AeroVision en LTO Bedrijven hun krachten om BioScope op de markt te zetten als dé standaard voor geo-informatie voor gewasmonitoring en zo de groei van precisielandbouw te stimuleren. In Nederland is smartfarming namelijk sterk in opkomst en met de lancering van FieldScout kunnen agrariërs percelen gras- en bouwland op hun mobiel volgen en tijdig bijsturen.

 

Informatie voor de redactie:

BioScope www.bioscope.nl

Tamme van der Wal: 06-13158318

Algemeen: 088 888 67 77
info@bioscope.nl