Selecteer een pagina

Het succes van een akkerbouwbedrijf hangt in grote mate af van het vermogen om te leren en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Een van de belangrijkste hulpmiddelen bij dit leerproces is het analyseren van gegevens uit het vorige teeltseizoen. Door deze gegevens zorgvuldig te bestuderen, kunnen telers de sterke en zwakke punten van hun percelen bepalen, trends identificeren en strategieën ontwikkelen om hun prestaties te verbeteren.

De Prestatiekaart van afgelopen seizoen laat via kleuren zien waar de meeste en minste biomassa is gegroeid over het gehele jaar. Rood geeft een groei aan van minder dan 100% van de gemiddelde biomassa en groen is meer dan 100% van de gemiddelde biomassa op dit betreffende perceel. In de smalle legendabalk onderin het scherm staan de uiterste percentages genoemd.

Het voordeel van deze Prestatiekaart is dat je een snelle eerste indruk van het perceel hebt bij huren/ruilen/kopen. Daarnaast kun je, als je in het huidige seizoen op een bepaalde plek een afwijking ziet, snel terugkijken of dat het afgelopen jaar ook zo was en dus structureel een bodemprobleem hebt en het geen jaars- of gewasinvloed is. Bij de teelt van aardappelen en uien zegt de hoeveelheid bovengrondse biomassa niet direct iets over de fysieke gewasopbrengst, maar een zekere relatie is er zonder meer.

Percelen vergelijken
Om de hoeveelheid biomassa op percelen van teelt 2022 eenvoudig met elkaar te kunnen vergelijken heeft BioScope de zogenaamde Statische Prestatiekaart ontwikkeld. Druk hiervoor op het ‘hekje’ rechts naast de legendabalk. Met deze statische kaart worden alle percelen weergegeven in een kleurrange van 50% tot 150%.  Als er nog een keer op het ‘hekje’ wordt geklikt, kom je weer terug in de reguliere dynamische Prestatiekaart.

De Hoogtekaart
De Hoogtekaart binnen FieldScout wordt weergegeven op basis van de AHN4 (Actueel Hoogtebestand Nederland). Met verschillende kleuren wordt in de legenda in centimeters boven of onder NAP weergegeven, waarbij ingesloten laagtes en/of de draineerrichting goed en simpel beschikbaar komen.

 

Ook leren van vorig teeltseizoen en actuele kaarten bekijken ?
Het 10 hectare BASIS-abonnement in het FieldScout-account is voor iedereen beschikbaar. Probeer FieldScout nu en bekijk hoe u handig de gegevens van het afgelopen teeltseizoen kunt gebruiken en hoe makkelijk het huidige seizoen te volgen is. De werkwijze is als volgt:

  • Maak een FieldScout-account aan (of log in) op fieldscout.bioscope.nl (via uw computer)
  • Teken uw percelen in. Via deze instructievideo kunt u precies zien hoe u een account aanmaakt en percelen selecteert. Alle kaarten, behalve de Hoogtekaart en de Prestatiekaart, hebben nog een slotje. Dit slotje kunt u verwijderden door onderstaande stappen te volgen:
    1. Ga naar de webshop in uw FieldScout-account (onderste icoontje in het menu).
    2. Bij mijn abonnementen staat ‘Basis • 10 ha’ met daarachter ‘Percelen selecteren’. Klik op ‘Percelen selecteren’ en vink uw gewenste percelen aan en wijs ze toe aan uw abonnement.
    3. Binnen 48 uur kunt u de beschikbare actuele kaarten inzien.