Selecteer een pagina

Wageningen 10 juni 2022 – Het broccoliseizoen is begonnen en de eerste vlucht van VanBoven van dit jaar is een feit. Bij een van de grootste broccolitelers van ons land is vorige week een dronevlucht gemaakt en dezelfde middag hadden de telers het rapport in huis.

De foto’s vanuit de drone worden op een enorme server gezet en vervolgens bekijkt de AI software van VanBoven alle beelden. Doordat het programma geleerd heeft patronen te herkennen en deze te automatiseren kan ze snel een analyse maken. Ze herkent niet alleen de broccolischermen, maar meet ook nauwkeurig hoe groot ze zijn. Zo wordt de oogstrijpheid van het product in het veld helemaal in kaart gebracht.

In het rapport wordt ook aangegeven wat de verwachting is voor de komende zeven dagen, rekening houdend met de verwachte weertemperatuur. Met deze gegevens op zak kan de teler makkelijker bepalen waar en vooral wanneer de eerste broccoli geoogst moet worden. Een goede oogstprognose is van groot belang om op de juiste manier in te spelen op de markt van vraag en aanbod, vooral voor gewassen met een korte houdbaarheidsdatum.

Dit voorjaar heeft BioScope de oogstvoorspellingsdienst van VanBoven toegevoegd aan haar portfolio. De dienst richt zich in eerste instantie op broccoli en zal verder uitgebouwd worden voor andere vollegrondsgroenten. Het team van BioScope zal de komende tijd onderzoek doen naar de inzet van satellieten om de voorspellingen verder te kunnen optimaliseren. Ook is er interesse in het buitenland van verschillende broccolitelers.

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief van BioScope.