Selecteer een pagina
Chicogrow in Montfort adviseert en begeleidt witloftelers bij de pennenteelt, koelopslag en trekfase. “Wij hebben de afgelopen jaren al op kleinere schaal ervaring opgedaan met FieldScout. Dit jaar gaan we het breed op te pakken”, vertelt directeur Bart Hesen.

De satellietbeelden uit FieldScout worden bij Chicogrow gebruikt als ondersteuning voor advisering. “Nu gaan we echt merken en zien wat de toegevoegde waarde is, maar tot dusver is het gevoel erover positief. We krijgen gewoon beter inzicht in de groei op het veld. Denk aan de absolute groei, de biomassa die door het gewas wordt geproduceerd maar ook waar de groei eventueel achterblijft. Met deze tool kun je risico’s eenvoudiger signaleren, welke oorzaak er ook aan ten grondslag ligt. Je loopt als teler of adviseur niet altijd door het hele perceel. Nu valt veel eerder op als er een deel van het perceel wat achterblijft.”

 

Data werkt ondersteunend

In de proefperiode merkte Hesen al dat de data ondersteunend werkt aan de advisering. “We moeten nu zien of het gaat werken en aan gaat slaan. Dat zal het ene jaar duidelijker naar voren komen dan het andere.” Chicogrow heeft grofweg driehonderd percelen in Nederland onder haar hoede. “De ene keer zal de informatie uit FieldScout een cruciale rol spelen, de andere keer is het meer informatief. De toegevoegde waarde zal vooral blijken als je risico’s opspoort. Maar als het bij één op de vijf van waarde is, dan is dat al winst.”

Tekst door Martin de Vries en de afbeelding door FieldScout en Martin de Vries
Bron: Akkerbouwbedrijf